Erzurum- Termal Kaynaklar


Erzurum termal- şifalı su kaynakları açısından çeşitli alternatiflere sahip bir şehir. Çeşitli tesislerle zenginleştirmiş temel olarak 3 kaynaktan bahsedebiliriz. Ayrıca yöredeki halk tarafından şifalı olduğuna inanılan kaynaklar da var ancak etrafında bir tesis bulunmamasından dolayı hem konaklama hem faydalanma açısından biraz çaba gerekiyor.
Eskiden beri bilinen kaynakların başında Merkez Aziziye İlçesindeki termal kaplıcalar geliyor. İlçenin son düzenlemelerden önceki ismi Ilıca’ydı zaten. Şehrin batısında yer alan bu bölge tesis bakımından en fazla imkana sahip olan bölge aynı zamanda. Bir diğer avantajı da ulaşım kolaylığı. Şehrin asıl merkezi olan Yakutiye’den şehiriçi hatlarla sabah erken saatlerden 11′e kadar seferler var. Konaklama imkanı açısından da oldukça elverişli bir yapılanma var. Aziziye Belediye’sinin son dönemdeki çalışmalarıyla açılan Aziziye Termal Otel en uygun konaklama çözümü. http://www.aziziyetermal.com adresinden daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Yine öteden beri bilinen ve faydalanılan bir merkez de Erzurum’un doğusunda yarım saatlik mesafede bulunan Pasinler ilçesi termal kaynakları. Buradaki tesisler zaman zaman yenilenmesine rağmen pekte içaçıcı bir görünümleri yok. Geniş bir mesire alanına da sahip olması nedeniyle genellikle Erzurumlular tarafından piknik ve sonrasında kaplıcadan faydalanma amaçlı ziyaret edilen ilçe, Erzurum’a yakın olmanın ve uluslararası yol üzerinde bulunmanın avantajıyla termal turizmden önemli ölçüde faydalanmaya devam ediyor. Ulaşım İlçe Belediyesinin kendi araçlarıyla sağlanıyor ve oldukça sık sefer düzenleniyor. Şükrüpaşa mahallesinde Semt Garajından binilebilir.. İlçede az da olsa konaklama imkanı bulunuyor.
olur ılıkaynak termal su

Bakanlar Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde Turizm Merkezi ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen Olur Ilıkaynak Termal, Pasinler ve Aziziye’deki kaplıcalardan sonra Erzurum’un üçüncü bir termal turizm merkezi olmaya aday görünüyor. Henüz ciddi hiçbir tesisi olmayan bu kaynağa ulaşmak için Şükrüpaşa semt garajından Olur araçları ile ilçeye ulaşmak gerekiyor.

Yakın dönemde keşfedilen ve fazla geliştirilememiş bir diğer termal kaynakta Horasan İlçesinde. Çok yeni olduğu için henüz Erzurumlularca da pek bilinmeyen bu kaplıca ilçe kaymakamlığının yaptırdığı küçük bir bina içerisinde hizmet veriyor. Suyu Ilıca ve Pasinler sularından farklı olan, tedavi edici özellikleri tam olarak duyurulmayan bu kaplıcaya ulaşım da biraz zahmetli. Şehrin yaklaşık 110 km doğusundaki bu ilçeye belediye denetimindeki toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabiliyor. Bu araçlar Pasinler araçları gibi Narmanlı Camii önünden geçiyor. Biraz uzak kaldığı için sefer sayısı fazla değil ve kış mevsiminde daha da azaltılıyor. Konaklama imkanı da olmadığı için gitmeden önce ilk ve son sefer saatlerini öğrenmek özellikle gerekiyor. Horasan’a ulaştıktan sonra tesisin bulunduğu bölgeye -yaklaşık 15 dakika mesafe- taksiyle gitmek gerekiyor. Bütün bu zorlukları özel araç ile aşmak daha makul.

Herhangi bir tesisi bulunmayan bir kaynakta, halk arasında “Deli Çermik” olarak anılan ve Pasinler ile Horasan arasında yer alan, şehir merkezine 40 dakika mesafedeki Köprüköy ilçesinde. Çamur kürü ile etkisini gösterdiği sanılan bu kaynağa zaten küçük bir ilçe olan Köprüköy sapağını ve “Deli Çermik” tabelasını kaçırmadan ulaşabilirsiniz. Herhangi bir konaklama imkanı yok ve özel araç yine en iyi çözüm.

Bu kaynaklardan birinin de aynı zamanda kayak tesisi bulunan Çat yolundaki Konaklı bölgesinde olduğu söyleniyor. Konaklı bölgesinin Palandöken kayak merkezi gibi çeşitli tesislerle imar edilmesinden sonra muhtemelen termal kaynağın da değerlendirildiğini görebileceğiz. Bunların haricinde şehrin muhtelif yerlerinde küçük ve tesisi olmayan başka kaynaklar var. Neredeyse tamamına ulaşmak için özel araç ve bir bilen gerekiyor. Sitemizde zamanla bu kaynaklar hakkında daha ayrıntılı bilgiler bulabileceksiniz.

Ne Düşünüyorsunuz Bu Konuda:

Daha yeni Daha eski