Önemli Tarihi Eserler: Erzurum



Cumhuriyet Caddesi’nin doğu ucu Tebrizkapı Semti’ne ulaşıyor. Tebrizkapı, Erzurum Kalesi’nin iç kale kapılarından birinin bulunduğu semtmiş. Diğer iç kale kapıları ise Gürcü Kapı ve Erzincan Kapı. Üçü de bir semt ismi olarak kullanılmasına rağmen üçüde ayakta değil. Sadece Tebriz Kapı’nın yaklaşık yeri resimde de görülebileceği gibi sağ ve soldan devam eden ve ortada yol ile kesilmiş bu surların civarında bir yer olarak tahmin ediliyor. Yeri gelmişken dış kale kapılarından bahsedelim, İstanbul Kapı, Kavak Kapı, Kars Kapı ve Harput Kapı. Bunlardan Kars Kapı, Kars yolunda askeri bölge içinde kaldığından korunabilmiş; İstanbul Kapı’nın bir kısmı ayakta olmasına rağmen alemcilerin mekanı olduğundan pek gezmeye uygun bir halde değil; Kavak Kapı ise Kongre Binası’ndan sanayiye doğru giderken bir tünel gibi yol üzerinde varlığını sürdüryor.

Bu resimde kale surları haricinde Çifte Minareli Medrese görülüyor. Şu an restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı ve iskele kurulmuş minarelere. Biraz ilerisinde ise Ulu Camii görülüyor. Her ikisinin de tarihi 1100′lü yıllara kadar gidiyor. Kale surlarının sağda görülen kısmı devam ederek asıl Erzurum Kalesiyle birleşiyor (resimde görünmüyor). Erzurum Kalesi’nin önemli özelliklerinden biri de Kale Mescidi. Bu mescidin Anadolu’daki ilk mescitlerden biri olduğu sanılıyor.



Üç Kümbetler Çifte Minareli Medrese ve Ulu Camii’nin arkasında kalan alanda ise sağdaki resimde görülebileceği gibi Üç Kümbetler yer alıyor. Her biri ayrı bir mimari tarzı yansıtan bu kümbetler devrinin önemli kişileri için türbe olarak yapılmış. Resmi büyütünce görebileceğiniz gibi soldaki iki kümbetin ortasında uzaktan silüeti seçilen yer ise Mecidiye Tabyası. Erzurum’un meşhur tabyalarından biri. Aynı yönde bir başka tepede Azizye Tabyası da şehirden görülebiliyor. Askeri bölge olan tabyalar izinle gezilebiliyor.

Kavşağın ortasındaki heykel Nene Hatun’u simgeliyor. Rusların tabyalarda Türk askerine baskın verdiği haberinin şehirde yayılması üzerine gelişen halk hareketinin önder isimlerinden biri Nene Hatun.

Kavşaktan sağ- aşağı doğru devam edildiğinde Erzurum’un hareketli çarşılarından biri olan Taşmağazalar’a ulaşılıyor. Kuyumcuların yoğun olduğu bu çarşıda başka alanlarda da hizmet veren birçok mağaza bulunuyor. Taşmağazaları’nın hemen bitiminden itibaren ise Habip Baba muhitinde baharatçıların, hemen yakınında bakırcıların, biraz daha Gürcükapıya doğru ise kavafların(ayakkabıcılar) çarşısını görmek mümkün.

Ne Düşünüyorsunuz Bu Konuda:

Daha yeni Daha eski