Ulaşım

kardelen kart

Erzurum, Doğuanadolu Bölgesindeki merkezi konumu nedeniyle ulaşım açısından çeşitli imkanlara sahip. Ayrıca Erzincan ve Kars gibi komşu, Trabzon gibi yakın illerle karayolu bağlantısının elverişli olması nedeniyle bu illerin kara, hava ve deniz yolu imkanları ile de Erzurum’a ulaşım mümkündür.

Tatil dönemlerinde özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun hareketliliği nedeniyle en az 20 gün önceden bilet ayırtmayı unutmamak gerekir.

Karayolu: Erzurum seyahat firmalarının özellikle batıya doğru çeşitli güzergahlarda hergün yaklaşık 30 seferi vardır. Ayrıca ulusal çapta taşımacılık yapan seyahat firmaları da hergün çeşitli saatlerde Erzurum’a seferler yaparlar. Bu nedenle Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Türkiye’nin hemen her iline günün hemen her saatinde şehirlerarası otobüslerle ulaşmak mümkündür.

Havayolu: Uluslararası uçuşlara da açık olan ancak tarifeli değil charter sefer yapılan Erzurum Havalimanı’ndan yurtiçinde İstanbul, Ankara ve İzmir’e tarifeli seferler yapılmaktadır. Erzurum’a tarifeli sefer yapan firmalar dönem dönem değişse de THY ve Anadolu Jet ortalama haftada 3 sefer ile sürekli uçmaktadır Erzurum’a.

Erzurum Havalimanı, şehir merkezine 15-20 dakika Palandöken Kayak Merkezin’e yaklaşık yarrım saatlik mesafede bulunmaktadır. Havalimanı’nda taksi ve oto kiralama hizmetleride bulunuyor. Havalimanı’ndan Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleriyle uçak iniş ve kalkış saatlerine göre ayarlanmış bir şekilde şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir içinde bazı merkezi semtlerden geçen otobüslerden Havuzbaşı’nda veya son durak İstasyon Meydanı’nda inerek birçok noktaya ulaşmak mümkün. İstasyon Meydanı’nda inince ilçelerin birçoğuna seferlerin yapıldığı Şükrüpaşa Semt Garajına ulaşmak daha kolay olur.

Demiryolu: Erzurum, demiryolu güzergahında bulunduğundan demiryolu aracılığıyla da Erzurum’a seyahat etmek mümkün. Hızlı Tren hattının Erzurum’a ulaşması için çalışmalar devam etmesine rağmen henüz bu yolla ulaşım hala oldukça yavaş ama bir o kadar güvenli. Özellikle grup olarak seyahat etmek için en keyifli yollardan biri demiryolu. Doğu Ekspresi’nin Ankara- İstanbul YHT Projesi nedeniyle İstanbul ayağı Ankara’ya kadar kısaltıldı. 2014 Şubat’a kadar bu şekilde devam edecek. Erzurum Ekspresi kalıcı olarak seferden kaldırıldı.

İlçelere Ulaşım: İlçelerin büyük çoğunluğuna Şükrüpaşa Semt Garajından otobüs seferleri düzenleniyor. Bunun haricinde her ilçe otobüs veya minibüsleri gittikleri ilçenin yönüne göre şehir merkezinin belli başlı noktalarından geçtikleri için buralardan binmekte mümkün olabilir. Örneğin Horasan ve Pasinler otobüslerine Cumhuriyet Caddesi’nin doğu ucundaki Narmanlı Camii önünde binmek mümkün, Aşkale yönüne gitmek için de Atatürk Üniversitesi kavşağı olarak bilinen çevreyolu kavşağından binilebilir.

Şehiriçi Ulaşım: Erzurum’da şehir içi hatlar D (Doğu), B (Batı), K (Kuzey) ve G (Güney) şeklinde sınıflandırılıyor. 3 merkez ilçe arasında (Aziziye, Palandöken ve Yakutiye) ve ilçeler içinde ulaşım için bu yönleri yaklaşık olarak bilmek faydalı olur. Ayrıca Otobüslerde Kardelen Kart isimli temassız ödeme sistemi kullanıldığı için ve çeşitli avantajları olduğu için uzun süreli seyahatlerde bir tane edinmek faydalı olur.

Havuzbaşı’na göre Batı yönünde Atatürk Üniversitesi Kampüsü ve Aziziye İlçesi (Dadaşkent ve Ilıca) bulunuyor. B1, B2, B3 gibi hatların bazıları Atatürk Üniversitesi Kampüsüne’de girerek Ilıca’ya kadar devam ediyor.

Doğu yönünde Yakutiye İlçesi’nin Mahallebaşı, Şehitler ve Gaziler gibi semtleri bulunuyor. Ayrıca Curling Salonu’na da D hatlarıyla ulaşılabilir.

Kuzey hatları ile diğer ilçelerin otobüslerinin hareket noktası olan semt garajının bulunduğu Şükrüpaşa’ya ve Sanayi, Hilalkent gibi muhitlere ulaşmak mümkün. Özellikle Şükrüpaşa ve Hilalkent’de üniversite öğrencileri ev tutuyor. Bu nedenle bu hatlardan bazıları Atatürk Üniversitesi Kampüsü’ne kadar devam ediyor.

Güney hatları ise Palandöken İlçesi’nin içlerine kadar (Yenişehir, Yıldızkent) uzanıyor. Bu hatların bir kaçı Palandöken Kayak Merkezi’ne çıkan yol ayrımına kadar gidiyor, birisi Palandöken Kayak Merkezi’ne kadar çıkıyor. Yenişehir ve Yıldızkent’de öğrenci evlerinin ve özel yurtların yoğun olarak bulunduğu bölge olması nedeniyle G hatlarının bazıları Atatürk Üniversitesi Kampüs’üne giriyor.

Bunların haricinde otobüs hatlarına benzer hatlarda sefer yapan minibüslerde şehiriçi yolcu taşımacılığı yapıyor. Ancak minibüslerde Kardelen Kart kullanılmıyor.

Daha ayrıntılı hat bilgisine ulaşmak için tıklayınız.

Ne Düşünüyorsunuz Bu Konuda:

Daha yeni Daha eski